[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Topolskiego w latach sześćdziesiÄ…tych i siedemdziesiÄ…tych XVI w.rocznÄ… produkcjÄ™ zbożowÄ… MaÅ‚opolski, Wielkopolski i Mazowsza można szacować na okoÅ‚o 1200 tys.ton (600 tys.ton żyta), z czego na eksport szÅ‚o okoÅ‚o 6%, głównie żyta.Na spożycie w miastach potrzeba byÅ‚o zapewne nie wiÄ™cej jak 19% caÅ‚ej produkcji, reszta przypadaÅ‚a na konsumpcjÄ™ ludnoÅ›ci wiejskiej.Rozwój produkcji agrarnej ulegÅ‚ pewnemu zakłóceniu pod koniec XVI wieku.W tym czasie, Å›ciÅ›lej od lat osiemdziesiÄ…tych tego wieku, nastÄ…piÅ‚o zahamowanie zwyżki cen na żywność, najpierw na miÄ™so, potem także na zboże.Z czasem zaczęła siÄ™ nawet zarysowywać zniżka cen na zboże, któ­ra najsilniej miaÅ‚a siÄ™ zaznaczyć w drugiej poÅ‚owie XVII w.Ta depresyj­na tendencja cen wystÄ…piÅ‚a najpierw w Europie Zachodniej, ale blisko po­wiÄ…zana z rynkami zachodnioeuropejskimi Rzeczpospolita rychÅ‚o odczuÅ‚a dotkliwie te zmiany.Na eksporcie pÅ‚odów rolnych opieraÅ‚ siÄ™ dodatni bi­lans Polski w handlu zagranicznym.Teraz tylko dalsze zwiÄ™kszenie iloÅ›ci produkowanego i eksportowanego zboża mogÅ‚o zapobiec skurczeniu siÄ™ pÅ‚y­nÄ…cych stÄ…d dochodów, tym bardziej że depresja w mniejszym stopniu objęła wyroby rzemieÅ›lnicze i przemysÅ‚owe.OdbiÅ‚o siÄ™ to także - przy wysokim poziomie importu towarów luksusowych - na odpÅ‚ywie metali szlachetnych.TrudnoÅ›ci ekonomiczne szlachty pogÅ‚Ä™biÅ‚ bowiem kryzys monetarny, który przeszedÅ‚ okoÅ‚o 1620 r.przez caÅ‚Ä… niemal EuropÄ™, w tym także i przez PolskÄ™.ByÅ‚ on spowodowany wielkim napÅ‚ywem kruszców, zwÅ‚aszcza sre­bra, do Europy.ProwadziÅ‚o to bowiem do spadku wartoÅ›ci kruszców, a tak­Å¼e zmniejszenia siÄ™ siÅ‚y nabywczej opartego na nich pieniÄ…dza.Ustalona poprzednio relacja miÄ™dzy monetami bitymi ze zÅ‚ota i ze srebra ulegÅ‚a zachwianiu; kurs zÅ‚otych monet okazaÅ‚ siÄ™ za niski w stosunku do iloÅ›ci srebra znajdujÄ…cego siÄ™ na rynku, co wywoÅ‚aÅ‚o wycofanie zÅ‚otych monet z obiegu.Do tego doÅ‚Ä…czyÅ‚y siÄ™ spekulacje monetarne krajów powiÄ…zanych gospodarczo z PolskÄ… - Holandii, Brandenburgii, a także samego cesarza.WywoÅ‚aÅ‚o to wszystko wzmożony popyt na lepszÄ… monetÄ™ polskÄ…, którÄ… wywożono z kraju w celu przetopienia jej na monetÄ™ lichÄ….Nie dysponujÄ…c dostatecznymi iloÅ›ciami wÅ‚asnego srebra, Polska musiaÅ‚a je zakupywać z kolei za granicÄ….Na poczÄ…tku lat dwudziestych trzeba byÅ‚o zmniejszyć ilość srebra i w monetach polskich (o 41%), co wywoÅ‚aÅ‚o gwaÅ‚towny skok cen i zaburzenia gospodarcze.OdbiÅ‚o siÄ™ to ujemnie na wszystkich dziedzi­nach gospodarki.Zmiana warunków rynkowych w handlu pÅ‚odami rolnymi nie pozo­staÅ‚a bez wpÅ‚ywu na przeksztaÅ‚cenia w gospodarce rolnej.Szlachta chwy­taÅ‚a siÄ™ różnych sposobów, byle rozmiary jej produktu dodatkowego nie ulegÅ‚y zmniejszeniu.Pierwszym krokiem w tym kierunku byÅ‚o zwiÄ™kszenie produkcji, ale nie przez intensyfikacjÄ™, wymagajÄ…cÄ… wkÅ‚adu kapitałów, których teraz zaczynaÅ‚o brakować, lecz przez ekstensyfikacjÄ™, przez posze­rzenie areaÅ‚u ziemi folwarcznej.Z jednej strony zakÅ‚adano wiÄ™c nowe fol­warki, których wiele powstaÅ‚o w koÅ„cu XVI i na poczÄ…tku XVII w., obej­mujÄ…c obszary we wschodnich częściach Rzeczypospolitej czy na Podkarpa­ciu, na których dotychczas folwarki wystÄ™powaÅ‚y sporadycznie.Z drugiej strony starano siÄ™ o powiÄ™kszanie obszaru dawnych folwarków przez za­garnianie ziemi chÅ‚opskiej, co jednak przybraÅ‚o wiÄ™ksze rozmiary dopiero w poÅ‚owie XVII w.Ponadto starano siÄ™ zmniejszyć wÅ‚asnÄ… konsumpcjÄ™ zboża czy to przez ograniczanie liczby staÅ‚ych pracowników folwarcznych, którzy otrzymywali wyżywienie od dworu, czy też przez ograniczanie ho­dowli, co prowadziÅ‚o do pogÅ‚Ä™bienia siÄ™ jednostronnej monokultury zbo­Å¼owej.Wreszcie przez dalsze podnoszenie ciężarów paÅ„szczyźnianych, któ­re już w koÅ„cu XVI w.siÄ™gaÅ‚y przeciÄ™tnie do 3 dni tygodniowo z Å‚anu, a w pierwszej poÅ‚owie XVII w.wzrosÅ‚y do 4 czy nawet wiÄ™cej dni, usiÅ‚o­wano zmniejszyć wÅ‚asne koszty produkcji.Zabiegi te wywoÅ‚aÅ‚y wkrótce ujemne skutki.Ograniczenie hodowli odbiÅ‚o siÄ™ na pogorszeniu nawożenia ziemi, oparcie siÄ™ na wyÅ›rubowanej pracy paÅ„szczyźnianej prowadziÅ‚o do niestarannej obróbki.Podobne wyniki miaÅ‚o przerzucenie na poddanych troski o narzÄ™dzia i inwentarz pociÄ…gowy.Jeżeli wiÄ™c doraźnie osiÄ…gano wytkniÄ™te sobie cele, na dÅ‚uższÄ… metÄ™ powodowano wyjaÅ‚owienie ziemi, spadek wysokoÅ›ci plonów; a wiÄ™c i glo­balnej produkcji.WedÅ‚ug obliczeÅ„ A.WyczaÅ„skiego w królewszczyznach województwa sandomierskiego w okresie od 156,4 do 1616 r.plony żyta spadÅ‚y na folwarkach o 23%, pszenicy o 25%, owsa o 18%.Na wyjaÅ‚owie­nie ziemi wskazuje również wzrost pustek, gruntów opuszczonych, na Ma­zowszu już na przeÅ‚omie XVI i XVII w., w Wielkopolsce widoczny od lat trzydziestych XVII w.Niemniej w pierwszych dziesiÄ™cioleciach XVII w.produkcja rolna w Rzeczypospolitej musiaÅ‚a być jeszcze wysoka, skoro wÅ‚aÅ›nie na ten okres przypadajÄ… najwiÄ™ksze iloÅ›ci zboża eksportowanego za granicÄ™.W pierwszej poÅ‚owie XVII w.przeciÄ™tna roczna wywożonego zboża byÅ‚a wyższa niż w XVI w.i wynosiÅ‚a 58 tys.Å‚asztów.Maksymalne jednak wywozy przypadajÄ… na drugie i trzecie dziesiÄ™ciolecie wieku.WÅ‚aÅ›­nie w 1618 r.eksport zboża przez GdaÅ„sk wynosiÅ‚ rekordowe 115 521 Å‚asz­tów.Później liczby te zaczęły siÄ™ zmniejszać.W jakiej mierze byÅ‚o to wy­nikiem obniżania siÄ™ techniki w produkcji rolnej, trudno stwierdzić, tym, bardziej że badania nad stanem rolnictwa w Rzeczypospolitej w tym okre­sie nie sÄ… jeszcze wystarczajÄ…ce do wydawania definitywnych sÄ…dów.W każdym razie pierwsza poÅ‚owa XVII w.zaznaczyÅ‚a siÄ™ negatywnymi zmianami w produkcji rolnej.Nie oznaczaÅ‚y one jeszcze kryzysu gospodarki folwarczno-paÅ„szczyźnianej, uwydatniaÅ‚y jednak ujemne skutki hi­pertrofii folwarku paÅ„szczyźnianego dla caÅ‚oÅ›ci życia gospodarczego i przemian spoÅ‚ecznych w Rzeczypospolitej.lPostÄ™p to produkcji rzemieÅ›lniczejlUgruntowanie siÄ™ gospodarki folwarczno-paÅ„szczyźnianej w Polsce nie mogÅ‚o pozostać bez wpÅ‚ywu na ksztaÅ‚towanie siÄ™ stosunków ekonomicz­nych w miastach.Skierowanie wysiÅ‚ku olbrzymiej wiÄ™kszoÅ›ci spoÅ‚eczeÅ„­stwa na wzrost produkcji rolnej i na stworzenie jak najlepszych warunków do jej zbytu przekreÅ›laÅ‚o możliwoÅ›ci harmonijnego rozwoju innych dzie­dzin.Polityka gospodarcza paÅ„stwa podporzÄ…dkowana zostaÅ‚a interesom szlacheckich posiadaczy folwarków.Przy sÅ‚aboÅ›ci ówczesnego aparatu paÅ„stwowego nie byÅ‚o to na szczęście równoznaczne z uniemożliwieniem mieszczaÅ„stwu podejmowania wÅ‚asnych inicjatyw gospodarczych czy kontynuowania dawniejszych dróg rozwojowych [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • windykator.keep.pl
  • Strona pocz±tkowa
  • Martin Folly Historical Dictionary of U.S. Diplomacy from World War I through World War II (2010)
  • Jewish History, Jewish Religion Prof.Israel Shahak
  • Masterton Graham, Masterton Vicki Saga historyczna Smak raju
  • Malcolm Byrne, Magdalena Klotzbach Cardboard Castle, An Inside History Of The Warsaw Pact, 1955 1991 (2005)
  • William G. Rothstein Public Health and the Risk Factor, A History of an Uneven Medical Revolution (2003)
  • John Steele Gordon Empire of Wealth, The Epic History of American Economic Power (2005)
  • Seth Kamil The Big Onion Guide to New York City, Ten Historic Tours (2002)
  • Ustna+matura+z+j%C4%99zyka+polskiego+raczej+stara+matura
  • Catherine Cox Cultures of Care in Irish Medical History, 1750 1970 (2011)
  • Cronin Justin PrzejÂście
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • biuroszczecin.xlx.pl