[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Natych­miast wskakujemy do taksówki i jedziemy.W sklepie ze sprzÄ™tem kuchennym koleżanka naszej informatorki mówi, że Carlosa nie ma.Zostawiamy numer telefonu i pytamy, jak dojść do cukierni.Taksówkarz czeka na nas przed wejÅ›ciem.Kupujemy ostatnie ka­waÅ‚ki tortu - po jednym dla nas obojga i trzeci dla taksówkarza, kujego wielkiemu zaskoczeniu.Jemy w samochodzie i przez dobrÄ… chwi­lÄ™ sÅ‚ychać tylko ciche jÄ™ki zachwytu.Ciasto jest lekkie, o wyrazis­tym smaku, a jakość czekolady kojarzy siÄ™ nam z tropikalnÄ… glebÄ…i lasami deszczowymi.To smak raju, który pewnego dnia czeka każ­dego z nas.Carlos odzywa siÄ™ nastÄ™pnego dnia; ponownie jedziemy do jegosklepu.Nawet jeÅ›li nic z tego nie wyjdzie, zjemy chociaż po kawaÅ‚­ku tortu.Może nawet caÅ‚y.Pewny siebie, Å›widruje nas oczami w kolorze ciemnego sherry.Car­los wyglÄ…da tak, jak mógÅ‚by wyglÄ…dać jeden z nawigatorów.Jest moc­nej budowy, niemÅ‚ody, niestary.Portugalczycy na ogół robiÄ… wraże­nie życzliwych, nie to co bardziej subtelni Hiszpanie.Ma na sobieluzny, nieco znoszony kardigan.Natychmiast dostrzegam w nimczÅ‚owieka dobrze czujÄ…cego siÄ™ we wÅ‚asnej skórze.Na szczęście dlanas, znakomicie mówi po angielsku.Po piÄ™ciu minutach jesteÅ›myolÅ›nieni jego dowcipem i ironiÄ….Mówimy, że chcielibyÅ›my zasiÄ™gnąćdogÅ‚Ä™bnej informacji o kuchni narodowej, bo dotychczas Å›lizgamysiÄ™ po powierzchni.Po pierwszym posiÅ‚ku w tasca zaczÄ™liÅ›my od­krywać kuchniÄ™.Nasza opasÅ‚a książka kucharska utwierdziÅ‚a nasw przekonaniu, że istniejÄ… różne poziomy smaku, a nie tylko do­bra skÄ…dinÄ…d ryba z grilla, smażone kalmary czy saÅ‚atka z krabów,które zamawiamy co wieczór.Carlos wyjaÅ›nia, że na swoich kursachzapoznaje miejscowych z sushi, z kuchniÄ… tajskÄ… i polinezyjskÄ….- Nie uczÄ™ przyrzÄ…dzania portugalskich potraw, to u nas każdypotrafi.- A gdyby tak kilka lekcji prywatnych?- ProszÄ™ jutro przyjść do mojej restauracji w hali targowej w Al-famie.Ugotujemy razem lunch.*W Mercado de Santa Clara restauracja Carlosa mieÅ›ci siÄ™ na dru­gim piÄ™trze budynku, który wyglÄ…da jak dziewiÄ™tnastowieczny dwo­rzec kolejowy.RzÄ…d okien wychodzi na ZÅ‚odziejski Targ.Wystrój to sama prostota - biaÅ‚e obrusy, miseczki z kwiatami, na bocznymstoliku tort czekoladowy.Spotykamy siÄ™ w kuchni - Carlos od ra­zu zabiera siÄ™ do roboty.I gadania.- Głównymi zioÅ‚ami sÄ… kolendra, pietruszka i oregano, ale nadewszystko kolendra.Kroi wielki pÄ™czek i wsypuje do miski obok pieca, żeby mieć podrÄ™kÄ….Rozcina strzÄ™piela po obu stronach, posypuje każdÄ… szczeli­nÄ™ doskonaÅ‚Ä… solÄ… morskÄ… i zanurza caÅ‚Ä… rybÄ™ w oliwie.Rano wy­braÅ‚ jÄ… na targu, mówi, obsmażajÄ…c jÄ… na dużym pÅ‚omieniu po pięćminut z każdej strony.Gotowe.Teraz przyrzÄ…dza żeberka wieprzo­we, które przez noc trzymaÅ‚ w zalewie zÅ‚ożonej z soku cytrynowe­go, soli i gotowego sosu pimiento' , który ma duże znaczenie w każ­dej kuchni.Nigdy dotÄ…d nie widziaÅ‚am żeberek przygotowywanychw ten sposób.Rozgrzewa na patelni grudkÄ™ smalcu i wrzuca żeber­ka.Na drugiej patelni w tÅ‚uszczu spod żeberek obsmaża posiekanyrzepak i dodaje do niego dwie garÅ›cie buÅ‚ki tartej.Jest szybki.PÅ‚ucze miskÄ™ małży, wsypuje je na kolejnÄ… patelniÄ™,dodaje oliwy i czosnku.Wyciska na nie sok z cytryny, soli, dodajemnóstwo kolendry i trochÄ™ biaÅ‚ego wina.Potem to wszystko prze­kÅ‚ada do miedzianej cataplany, krótko obsmaża, potrzÄ…sajÄ…c jak pop­cornem.Co za lunch!- To bardzo proste - mówi, wbijajÄ…c jajko do miski.- W sam razna niedzielny wieczór.Wszystko zależy od jajek.No jasne: żółtka sÄ… zÅ‚ociste jak sÅ‚oÅ„ce o zachodzie.Carlos dodajedo nich pokrojone w kostkÄ™ pomidory i cebulÄ™, przez chwilÄ™ miesza.CaÅ‚y czas opowiada o skÅ‚adnikach, wychwala portugalskÄ… musztardÄ™Savora; piri-piri - ostry jak ogieÅ„ sos z angolaÅ„skiej papryki; kmin,którym zawsze przyprawia wieprzowinÄ™ i kulki z mielonej woÅ‚owiny.Kiedy Ed pyta, czy w kuchni używa siÄ™ porto, Carlos siÄ™ Å›mieje.- Portugalczycy nie pijÄ… porto.- Smaży teraz solÄ™ - maÅ‚e fileci-ki, które wczeÅ›niej zanurzyÅ‚ w soku z cytryny i oliwie, a nastÄ™pnieobsypaÅ‚ mÄ…kÄ….Pytamy o restauracje.Carlos wychwala tascas i kil­ka innych.OdkÅ‚ada filety na puste opakowanie po jajkach, żeby ob-ciekÅ‚y.- W Portugalii przypada na gÅ‚owÄ™ wiÄ™cej restauracji niż w ja­kimkolwiek kraju europejskim.- Jestem przekonana, że to prawda.Popularny gatunek papryki, nadajÄ…cej siÄ™ do konserwowania. W każdej dzielnicy co krok natykamy siÄ™ na tasca i wszÄ™dzie jesttÅ‚oczno.- Tylko nie spodziewajcie siÄ™ tu saÅ‚aty.Nie wiem dlacze­go, ale nigdy za niÄ… nie przepadaliÅ›my.- Posypuje filety pietrusz­kÄ… i rozwiÄ…zuje fartuch.Jemy.Portugalskie potrawy przeznaczone sÄ… dla naprawdÄ™ gÅ‚od­nych.Carlos nalewa zwyczajne  zielone wino" - vinho verde Mural-has de Moncao, a potem czerwone Azeitao Periquita Fonseca [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • windykator.keep.pl
  • Strona pocz±tkowa
  • Cunningham Elaine Gwiezdne Wojny Nowa Era Jedi 10 Mroczna Podróż
  • Rosalind A. McKnight Kosmiczne podróże, moje doÂœwiadczenia poza ciaÅ‚em z Robertem Monroe
  • McMullen Sean Saga LunaÂœwiatów 01 Podróż Mrocznego Księżyca
  • Rosalind A. McKnight Kosmiczne podróże z Robertem Monroe.compressed(1)
  • Roger Cole Moja podroz ku zyciu po tamtej stronie
  • Bahdaj Adam Podroz za jeden usmiech.WHITE
  • Cunningham Elaine Gwiezdne wojny Mroczna Podróż
  • Masterton Graham Saga historyczna Dziewicza podróż
  • Graham Greene Podróże z mojÅ¡ ciotkÅ¡
  • § Kobieta z bursztynowym amuletem 02 ZÅ‚oto czarownic Rehn Heidi
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • 221b.xlx.pl