[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Salatka z muliSalatka z muliPorcja dla 4 osob.Czas przygotow.1 godz.40 min.800 g kartofli,300 g ugotowanych i obranych ze skorupek muli,1 pomidor,10 oliwek czarnych,2 lyzki siekanej zielonej pietruszki,1 lyzka siekanego szczypiorku,sol i pieprz.Sos:1 mala cebula,5 lyzek oliwy,2 lyzki octu winnego,sol, pieprz.1.Kartofle umyc (nie obierac), zalac zimna osolona woda.Gotowac pod przykryciem 15 min od momentu zagotowania sie wody.Odcedzic, schlodzic, obrac ipokroic w plastry.2.Cebule obrac i drobno posiekac.Pomidor umyc i pokroic w czastki.Oliwki wypestkowac.3.Skladniki sosu polaczyc ze soba i starannie wymieszac z cebula.4.Pokrojone w plastry kartofle zalac polowa sosu i odstawic na 30 min.5.Mule ulozyc na polmisku.Dodac plastry kartofli, czastki pomidora i wypestkowane oliwki.6.Reszta sosu zalac salatke, posypac zielona pietruszka i szczypiorkiem, poczym podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 20
[ Pobierz całość w formacie PDF ]